Lang leve het leem!

Duurzaam en economisch bouwen

Het Festool diamant-doorslijpsysteem DSC-AG 125 in actie
Karl Preiser
Timmerman en eigenaar van Bauprofi-Preiser
Karl Preiser is 36, gediplomeerd timmerman en eigenaar van Bauprofi-Preiser in Augsburg. Karl en zijn team zijn gespecialiseerd in de duurzame afbouw van woningen. Gezond wonen, individueel ontwerp en de meerwaarde van ecologische bouwmaterialen staan bij hun projecten centraal. De hoofdingrediënten voor dit duurzame afbouwconcept zijn leem en hout. Karls lievelingsgereedschappen zijn het doorslijpsysteem DSC-AG 125 Plus en in de donkere maanden de bouwstraler SYSLITE DUO.

Hoe ben je op het idee gekomen om met leem te gaan werken?

Daar zijn meerdere stappen aan voorafgegaan. We stapten over van minerale wol op isolatie met jute en hennep, van het klassieke metalen profiel op het houten frame en dan uiteindelijk van gipskarton op leem. Hoe meer je je met gezond bouwen en duurzaamheid bij het afbouwen van woningen bezighoudt, hoe meer leem zich tot een onmisbaar bouwmateriaal ontpopt.

Wat onderscheidt leem van traditionele bouwmaterialen? En wat kenmerkt leem als bouwmateriaal?

Leem creëert een optimaal woonklimaat vanwege de oplosbaarheid in water en het hieruit voortvloeiende vochtabsorberende vermogen. Dat betekent dat het toegepaste leem bij een hoge luchtvochtigheid vocht opneemt en daardoor geurtjes neutraliseert en de luchtvochtigheid in de ruimte optimaliseert. Daarnaast geeft het leem het interieur een bijzonder karakter vanwege de aardachtige en zeer natuurlijke kleuren, waardoor het ook perfect bij mooi hout past. Bovendien is leem 100% ecologisch en duurzaam.
Stukken hout op maat zagen met de Festool afkort-trekzaag KAPEX
De accu-schroefboormachine van Festool in actie
Het oppervlak controleren met de Festool bouwstraler SYSLITE DUO
De Festool accu-boorhamer BHC 18 in actie op de bouwplaats

Leem en hout zijn bouwmaterialen met traditie. Hoe heb je je de kennis over beide materialen eigen gemaakt?

Als gediplomeerd timmerman heb ik natuurlijk al tijdens de opleiding zeer veel met hout gewerkt. In deze tijd heb ik ook geleerd hoe ik professioneel met de bijbehorende machines om moet gaan. Vakman in de leembouw ben ik geworden door de omgang met het bouwmateriaal 'leem'. Deze essentiële kennis heb ik in de loop der jaren vervolgens uitgebreid via trainingen en workshops. Het meeste kom ik vanzelfsprekend te weten door de dagelijkse omgang met leem en hout tijdens de meest uiteenlopende projecten.

Word je wel eens uitgelachen door collega's die met traditionele bouwmaterialen werken?

Het is in feite zo dat collega's uit andere vakgebieden – hoewel inderdaad soms met grote aarzeling – belangstellend in plaats van afkerend reageren. Toegegeven, als ik weer eens doordraaf met mijn visies over duurzaam bouwen, volgt er meestal een afkeurende glimlach. Maar het bouwmateriaal 'leem' heeft ook hier blijkbaar zonder uitzondering positieve invloed.

"Leem is net als hout een van de oudste bouwmaterialen en kan bovendien steeds weer hergebruikt worden. Leem is daarom niet alleen net zo duurzaam, maar feitelijk een materiaal voor de eeuwigheid. En dat zonder chemische toevoegingen."

Karl Preiser: timmerman

Welke elektrische gereedschappen van Festool gebruik je het meest? En waarom?

Mijn stofzuigers, of dat nu de CTL Mini I of de CTL 36 E AC is. En natuurlijk mijn DRC 18/4. Ten eerste vind ik dat een bouwplaats opgeruimd en netjes moet zijn. Ten tweede kun je zonder een goede accu-schroefboormachine in de leem-droogbouw niet uit de voeten. Nu ik er zo over nadenk, komt echter ook de afkortzaag KS 120 REB voor het zagen van onze draagconstructies en houten vloeren veel in actie. En de mengmachine MX 1600/2 E EF voor het leem is eigenlijk continu aan de slag.

Welke bijzondere uitdagingen brengt het werken met leem met zich mee?

Leem is een zuiver natuurproduct. Gelukkig hebben vele slimme pioniers de moeite genomen om geweldige producten op de markt te brengen die al zeer gemakkelijk verwerkt kunnen worden. Desondanks vereist het verwerken een bepaald inzicht en gevoel. De eigenlijke uitdaging bestaat echter uit het samenstellen van de afzonderlijke componenten om tot een mooi eindresultaat te komen waarbij de meerwaarde van het leem centraal staat en de klant enthousiast is.

Je behoort tot een jongere generatie vakmensen. Wat onderscheidt jullie van de oude rotten in het vak?

Jong voel ik me eigenlijk niet meer zo. Ik probeer echter via mijn content op de socialemediakanalen de jongere generatie aan te spreken. Dat is volgens mij ook wat de jongere generatie van de oude rotten onderscheidt. De oudere generatie ziet het veeleer als tijdverspilling, terwijl de jongeren zich hier enorm doorontwikkelen en voor een deel zelfs nieuwe branches aanboren.

Hoe belangrijk is creativiteit in jouw werk?

Enerzijds vraagt vaak het allereerste bezoek aan de bouwplaats al om een eerste creatieve oplossing. Anderzijds verloopt af en toe niet alles zoals gepland. In dat geval is een bepaalde creativiteit bijna een vereiste.

Hoe belangrijk is voor jou het contact met de klant?

Ik voer graag een gesprek en leg vaak heel gedetailleerd uit hoe ik het een of ander zou uitvoeren of ontwerpen. Om de stijl van onze projecten te kunnen realiseren, is een zeer nauw en intensief contact met de klant een absolute vereiste.

Welk gereedschap kun je tijdens je dagelijkse werkzaamheden niet missen? En waarom?

Nu de dagen weer korter worden, kan ik beslist niet zonder mijn bouwstraler SYSLITE DUO. Zonder behoorlijk licht kun je simpelweg niet goed werken. En dan zal ik dat ook maar gelijk voor mijn favoriete thema 'leem' doen. Mijn absolute lievelingsgereedschap bij het op maat zagen van de leemplaten is de DSC-AG 125 Plus. Dit is eigenlijk een verplichte aankoop voor iedereen die met minerale platen werkt. Het gaat als een warm mes door de boter…

* Opmerking van de redactie: Het begrip 'grijze energie' beschrijft de hoeveelheid energie die nodig is voor de opwekking, het transport, de opslag, de verkoop en de afvalverwerking van een product.