Toepassingsvoorbeeld afdrukken

Gemakkelijk een trap renoveren.

Door jarenlange belasting gaan trappen mettertijd tekenen van slijtage vertonen, zoals afbladderende lak of zelfs inkervingen. Het volgende toepassingsvoorbeeld laat zien hoe u een houten trap afschuurt en welk gereedschap daarvoor nodig is. Want alleen door de trap regelmatig te renoveren en te onderhouden blijven de look en de veiligheid behouden. 
Trap renoveren

  Beschrijving

  Houten trappen gaan er naargelang hun belasting en houtsoort mettertijd slechter uitzien. De lak vervaagt en de oorspronkelijke tint van natuurlijk hout verandert. Stof en vuil tasten de lak aan en er komen beschadigingen en krassen. Houten treden die zonder bescherming gebruikt worden, vertonen in het midden sterke slijtage. Eerst slijt de lak, daarna het hout, waardoor er zelfs uithollingen kunnen ontstaan. Om deze beschadigingen te herstellen, moet u alle traptreden renoveren en de trap afschuren.

  Het volgende toepassingsvoorbeeld beschrijft hoe een oude houten trap gerenoveerd kan worden. Met de roterende excentrische schuurmachine ROTEX kan de trap met slechts één machine grof en fijn geschuurd worden en kunnen ook moeilijke plekken zoals hoeken voorbereid worden op het aanbrengen van een nieuwe deklaag. Zo is de renovatie in een mum van tijd uitgevoerd en zien de treden er weer als nieuw uit.

  Machines/accessoires

  In dit toepassingsvoorbeeld worden de volgende machines en de volgende accessoires aanbevolen:

  Handelwijze

  • Voor het grof schuren van vlakken de harde steunschijf (blauw) op de roterende excentrische schuurmachine ROTEX draaien. Hiertoe wordt de machine ingesteld op de schijfwisselstand.

   +
   Grof schuren van vlakken
  • De machine via de draaischakelaar op grof schuren instellen.

   +
   Grof schuren instellen
  • De stofzuigslang met Ø 27 op de ROTEX aansluiten.

   De toerentalregeling van de ROTEX op stand 6 instellen.
   Als het schuurmateriaal in sterke mate dichtloopt, moet het toerental verlaagd worden zodat de standtijd van het schuurmateriaal toeneemt.

   +
    Toerentalregeling
  • Afschuren of vlakschuren van alle vlakken met het schuurmateriaal Granat P40 – P80. Het speciale schuurmateriaal Granat is uitermate geschikt voor het verwijderen van oude lak en is door Festool specifiek ontwikkeld voor VOC-lakken.

   Als u grote vlakken wilt afschuren en renoveren, kunt u ook de roterende excentrische schuurmachine ROTEX RO 150 FEQ gebruiken.

   +
   Vlakschuren van alle vlakken
  • Voor het renoveren van hoeken van een trap wordt de schuurzool Delta op de machine gemonteerd.

   De machine op de schijfwisselstand instellen.

   De steunschijf verwijderen en de schuurzool Delta monteren. De twee driehoekige symbolen op de schuurzool en aan de onderzijde van de machine moeten bij het opdraaien tegenover elkaar liggen.

    

   +
   Schuurzool monteren
  • Hoeken met Granat P40-P100 uitschuren (korrel kiezen op basis van het te schuren oppervlak) om de houten traptreden zorgvuldig te renoveren.

   +
   Hoeken uitschuren
  • Voor het fijn schuren van vlakken de zachte steunschijf (zwart) op de ROTEX draaien.

   De machine via de draaischakelaar op fijn schuren instellen.

   De stofzuigslang met Ø 27 op de ROTEX aansluiten.

   De toerentalregeling van de ROTEX op stand 6 instellen en indien nodig bijstellen.

   +
   Fijn schuren van vlakken
  • Fijn naschuren van alle vlakken met het schuurmateriaal Rubin P100 – P150.

   In de hoeken is de werkwijze hetzelfde als bij het grof schuren van de trap, echter wel met het schuurmateriaal Rubin 2 P100 – P180 (korrel kiezen op basis van het te schuren oppervlak).

   +
   Naschuren van alle vlakken
  • Overige tips voor traprenovatie:

   Radii in de trapleuning, aan de open binnenzijde of ook aan de kopse zijden van de traptreden kunnen met behulp van een interface-pad geschuurd worden. Door het superzachte schuimrubber maakt het schuurmateriaal meteen contact met de te bewerken contour, zodat een oude trap eenvoudig te renoveren is. 

   +
   Interface-pad
  • Een ander hulpmiddel bij de renovatie van traptreden is de protector van de ROTEX. Bij het gebruik van de protector worden aangrenzende delen beschermd tegen beschadiging door de steunschijf of het schuurmateriaal.

   +
   Gebruik van de protector
  • De schuurzool Delta van de RO 90 DX wordt zwaar belast. Zowel door hoge temperaturen als door slijtage. Daarom kan de StickFix-pad 120° gedraaid worden, zodat elke hoek van de klittenbandpad benut kan worden. De StickFix-pad wordt met een drukknop gemonteerd en gedemonteerd.

   Na afloop van de schuurwerkzaamheden aan de trap kan bijvoorbeeld door rollen of strijken een eencomponenten-verzegelingslak aangebracht worden.

   Als het oppervlak van de trap om optische of technische redenen niet met een transparant systeem bewerkt kan worden (bijv. diepe scheuren, zichtbare schroefgaten en zwaar beschadigde of dik geplamuurde plekken), kunnen voor het renoveren van de trap ook dekkende laksystemen gebruikt worden. Hiermee kan de vakman nog extra kleuraccenten op de trap creëren.

   +
   Protector gebruiken
  1. Onze toepassingsvoorbeelden en werkresultaten zijn de documentatie van de door ons uitgevoerde stappen. Het zijn individuele voorbeelden en bieden geen garantie of zekerheid dat de gebruiker dezelfde resultaten behaalt. De resultaten hangen van de ervaring en de bekwaamheid van de gebruiker en van de gebruikte materialen af. De toepassingsvoorbeelden vervangen de Festool-bedieningshandleiding niet. De aansprakelijkheid voor materiële en juridische correctheid van de informatie, aanwijzingen, toepassingen, met name voor de juistheid, correctheid, vrijheid van intellectuele eigendomsrechten van derden, volledigheid en/of bruikbaarheid is uitgesloten. Schadeclaims van de gebruiker, ongeacht de rechtsgrond, zijn uitgesloten. Deze uitsluitingen van aansprakelijkheid gelden niet bij opzet, grove nalatigheid of in gevallen van dwingende wettelijke aansprakelijkheid.

   Wij stellen ons niet aansprakelijk voor gevolgschade.