Toepassingsvoorbeeld afdrukken

Sandwichplaten zagen met de handcirkelzaag

Sandwichplaten en sandwichpanelen kunnen heel eenvoudig en nauwkeurig gezaagd worden met een handcirkelzaag om daarna bijvoorbeeld gebruikt te worden als buitenbekleding van gebouwen. In dit toepassingsvoorbeeld wordt uitgelegd hoe u de platen zaagt en welke persoonlijke beschermingsmiddelen u nodig hebt. 
Sandwichplaten zagen

  Beschrijving

  Als buitenbekleding van hallen en loodsen zoals magazijnen, logistieke centra, fabrieksgebouwen en warenhuizen worden vaak sandwichplaten of sandwichelementen gebruikt. Bij sandwichmateriaal zijn twee deklagen van staal of aluminium en een schuimkern stevig met elkaar verbonden.

  Dit toepassingsvoorbeeld licht toe hoe je sandwichplaten met een maximale dikte van 80 mm kunt zagen. Sandwichplaten kunnen uiterst veilig en eenvoudig bewerkt worden met de handcirkelzaag HK en een geleiderail.

  Machines/accessoires

  In dit toepassingsvoorbeeld worden de volgende machines en de volgende accessoires aanbevolen:

  Alternatieve mogelijkheden

  Als alternatief worden de volgende machines en accessoires aanbevolen:

  (Tot een materiaaldikte van 70 mm kan deze bewerking ook uitgevoerd worden met de invalcirkelzaagmachine TS 75. De hier gebruikte handcirkelzaag HK 85 kan gebruikt worden tot een materiaaldikte van 80 mm. Als er grotere dikten tot maximaal 130 mm bewerkt moeten worden, is de handcirkelzaag HK 132 de juiste machine.)

  Voorbereiden/instellen

  • Als u sandwichelementen wilt zagen, moet u te allen tijde de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Vanwege de geproduceerde metaalspanen is een veiligheidsbril heel belangrijk. Daarnaast is gehoorbescherming een vereiste en moet het materiaal vastgepakt worden met veiligheidshandschoenen.

   Let op: bij het gebruik van een stofzuiger moet in gedachten gehouden worden dat zagen en snijden vonken kunnen produceren. 

   +
   Persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Verwissel eerst het zaagblad. Gebruik voor de bewerking van staal en plaatijzer altijd het aanbevolen vlaktand-zaagblad. Als de deklaag van het sandwichmateriaal van aluminium is, moet het bijpassende aluminium zaagblad gebruikt worden.

   +
   Vlaktand-zaagblad gebruiken
  • De volgende stap is het markeren van de snijrand.

   +
   Snijrand markeren
  • Bevestig de geleiderail met schroefklemmen stevig op de juiste positie op het materiaal. Kies de lengte van de geleiderail zodanig dat de zaagmachine al vóór de sandwichplaten veilig geplaatst kan worden.

   +
   Materiaal met schroefklemmen vastzetten

  Handelwijze

  • Leid de machine op de geleiderail veilig, langzaam en gelijkmatig door het materiaal. Indien nodig kunnen met de handcirkelzaag HK ook uitsparingen voor bijvoorbeeld een raam in het oppervlak aangebracht worden.

   +
   Machine door het materiaal leiden
  • Het zaagresultaat is een zuivere haakse zaagsnede in de sandwichplaten, die indien gewenst ook op locatie gemaakt kan worden.

   +
   Haakse zaagsnede
  1. Onze toepassingsvoorbeelden en werkresultaten zijn de documentatie van de door ons uitgevoerde stappen. Het zijn individuele voorbeelden en bieden geen garantie of zekerheid dat de gebruiker dezelfde resultaten behaalt. De resultaten hangen van de ervaring en de bekwaamheid van de gebruiker en van de gebruikte materialen af. De toepassingsvoorbeelden vervangen de Festool-bedieningshandleiding niet. De aansprakelijkheid voor materiële en juridische correctheid van de informatie, aanwijzingen, toepassingen, met name voor de juistheid, correctheid, vrijheid van intellectuele eigendomsrechten van derden, volledigheid en/of bruikbaarheid is uitgesloten. Schadeclaims van de gebruiker, ongeacht de rechtsgrond, zijn uitgesloten. Deze uitsluitingen van aansprakelijkheid gelden niet bij opzet, grove nalatigheid of in gevallen van dwingende wettelijke aansprakelijkheid.

   Wij stellen ons niet aansprakelijk voor gevolgschade.